שר האוצר פתח את דבריו במעין נטילת אחריות על המחדל של אירועי השבוע האחרון. "אני לוקח אחריות על מה שהיה ומה שיהיה", אמר. "צריך להודות ביושר שנכשלנו. הנהגת המדינה ומערכת הביטחון נכשלו בשמירה על ביטחון אזרחינו. לא הצלחנו לממש את החוזה הלא כתוב בין מדינה לאזרחיה".
לדברי סמוטריץ`, "יעד המלחמה הוא השמדה מוחלטת של חמאס ברצועה. לא נסכים להסתפק בפחות מזה — בפחות מניצחון מוחץ והשמדה פיזית של חמאס". סמוטריץ׳ יעמוד בראש הקבינט החברתי־כלכלי שאמור לעסוק בשיקום הדרום. הוא הודיע כי הורה לתקצב את כל הפינוי של תושבי הדרום וכן לממן מענק של 1,000 שקלים לכל תושב שפונה, ועד 5,000 שקלים למשפחה. העלות של סעיף זה היא כ-80 מיליון שקלים.
לדברי סמוטריץ`, אין כל מגבלת תקציב בכל מה שקשור לדרישות מערכת הביטחון במלחמה, ו"לצורך כך הנחיתי את אגף התקציבים והחשב הכללי לפעול לשינוי סדר העדיפויות התקציבי בעת הזאת. בימים האחרונים, האגפים עורכים מיפוי מדוקדק של כלל התקציבים שאינם חיוניים לתמיכה במאמצי הלחימה, תמיכה באזרחים, ותפקודו הרציף של המשק, על מנת להסיטם בהתאם לצרכים הדחופים של המשק. במסגרת מיפוי זה נבחנים כלל התקציבים שטרם שולמו וחויבו, וביניהם גם תקציבים קואליציוניים לשנים 2023–2024. חלק מהתקציבים כבר הוסטו, והיתר יוסטו בהתאם למיפוי ולצורך".
במסיבת העיתונאים נכחו גם מנכ"ל משרד האוצר שלומי הייזלר, החשב הכללי יהלי רוטנברג, ומנהל רשות המיסים הנכנס, שי אהרנוביץ`. גרדוס אמר כי תקציב ההוצאות לביטחון פנים תוגבר במאות מיליוני שקלים, בין השאר לחלוקת נשק לאזרחים ולשוטרים, ולתוספת תקציב לשירות בתי הסוהר. לדבריו, תקציב של מאות מיליוני שקלים הוקצה גם לפינוי נרחב באזור עוטף עזה וגם באזורים נוספים, ותוספות של עשרות מיליוני שקלים הוקצו למוקדי הסיוע הנפשי, למערך החינוך ולסיוע סוציאלי.
לדברי גרדוס, נעשו כבר צעדים לסיוע למשק. "בקרן ההלוואות בערבות המדינה נעשו הקלות, וייפתחו מסלולים ייעודיים בתקופת הלחימה", אמר. "נדחה את תשלומי הביטוח הלאומי למעסיקים. גם תשלומי מע"מ לעסקים שהמחזור שלהם עד 50 מיליון שקלים יידחו אוטומטית; מעל זה אפשר לפנות לרשות המיסים, וייערכו הסדרים פרטיים. המדינה תדחה תשלומי אגרות על רישיונות כגון רישיונות עסק ורכב. החשב הכללי יעשה מאמץ להקדים תשלומים לעסקים קטנים".
גרדוס המשיך ואמר כי "בימים הקרובים אנו רוצים להציג מענק המשכיות עסקית, בדומה למה שעשינו בקורונה. המענק, הדורש חקיקה, משקף את ההוצאות הקבועות של העסק. אנחנו יודעים לתת אותו מהר מאוד. אנו מודעים לכך שבהמשך הלחימה, ככל שהיא תתארך, נצטרך לתת עוד מענים. הפרטים יוצגו בימים הקרובים".
לדברי גרדוס, "קשה להעריך את העלויות של כלל התוכניות מפני שאנו לא יודעים כמה זמן הלחימה תימשך". עם זאת, הוסיף, העלות בשבועות הקרובים תגיע ל-1–2 מיליארד שקלים.
גרדוס אמר כי מלבד הכספים הצבורים בקרן מס רכוש, המקורות לתוכניות הסיוע יגיעו משינוי בסדר העדיפויות בתקציב. לגבי שאר התקציב שיידרש בהמשך, לעלויות הלחימה והשיקום — "שיהיה יקר מאוד" לפי גרדוס — הוסיף כי "המשמעות היא שתקציב 2024 יצטרך להשתנות דרמטית, אבל לא יהיה אחראי עכשיו להגיד כמה ומה".
החשב הכללי במשרד האוצר רוטנברג אמר כי "אנחנו נכסים לאירוע הזה לשמחתנו בנקודת מוצא שיש לנו כרית ביטחון פיסקלית משמעותית. יחס החוב לתוצר הוא סביב ה-60% והגירעון הוא סביב 2%, בהשוואה בינלאומית הם נמוכים והם מאפשרים לנו להגיב כפי שנדרש. אנחנו ערוכים לממן את פעולות הממשלה כפי שתחליט ובאופן מלא". גרדוס הדגיש כי המצב לא דומה לקורונה שהיה משבר עולמי. "זה משבר מקומי, עם סביבת ריביות גבוהה", אמר גרדוס. "זו כלכלת מלחמה והיא דבר מורכב לניהול. כל העולם מסתכל עלינו. צריך להיות אחראים".