לקראת ועידת האקלים בשארם א-שייח שבמצרים: כיצד רותמים את המגזר העסקי להתמודדות עם משבר האקלים? המשרד להגנת הסביבה מציג יוזמה חדשה – "שעת האפס" – מסגרת מארגנת לעסקים ולארגונים המתחייבים ליעדי הפחתת פליטות גזי חממה, עד להשגת איפוס פליטות
היוזמה הראשונה והיחידה מסוגה בישראל תוצג היום (ד') לראשונה במסגרת פרס פתרונות האקלים של JNF קנדה, Start-Up Nation Central וקרן קימת לישראל ולקראת פסגת האקלים של האו"ם COP27 שתערך בחודש הבא בשארם א-שייח'
תמר זנדברג, השרה להגנת הסביבה: "התמודדות עם משבר האקלים היא כבר לא עניין סביבתי בלבד, אלא כלכלי ועסקי. עסק או משק שלא יתאימו את עצמם לעולם החדש, יישארו מאחור. בקרוב, העלות של אי-עשייה תעלה על העלות של עשייה. המנגנון החדש שבנינו, 'שעת האפס', מעודד ארגונים להסתגל, לנקוט אחריות סביבתית ולהוביל את המגמה העולמית להפחתת פליטות, גם במגזר העסקי. פעילות במנגנון תעזור לארגונים להציב יעדים בני-קיימה, לבצע מהלך אסטרטגי יעיל ובטוח, ולקבל על כך הכרה. אנחנו קוראים לעסקים ולארגונים לקחת אחריות, להפגין מנהיגות סביבתית ואקלימית, ולעמוד בשורה אחת עם ארגונים מובילים בעולם"
המשרד להגנת הסביבה מציג היום (ד') יוזמה חדשה תחת השם "שעת האפס", למנהיגי ארגונים בעלי ראייה אסטרטגית שהבינו כי ההתמודדות עם משבר האקלים היא לא רק אינטרס לאומי וחברתי אלא גם צורך עסקי, המאפשר לשגשג ולהתחרות בכלכלה עולמית דלת פליטות.
שעת האפס, היוזמה הראשונה והיחידה מסוגה בישראל, מוכרזת לראשונה בפסטיבל פתרונות האקלים (Start-Up Nation Central), שנערך לקראת הכינוס ה-27 של ועידת האקלים בחודש הבא בשארם א-שייח' שבמצרים.
היוזמה מייצרת תשתית ברורה ונגישה לעסקים ולארגונים שלוקחים אחריות ומפגינים מנהיגות סביבתית ועסקית, ומצטרפים למגמה העולמית של ארגונים המובילים את המאבק במשבר האקלים תוך עיצוב פני הכלכלה העולמית. מנגנון "שעת האפס" יאפשר סטנדרטיזציה ברורה לארגונים למדוד את עצמם בקריטריונים שנקבעים על ידי המשרד, וכך להימנע מהתיירקקות ("גרינווש").
ממשלת ישראל התחייבה להגיע לאפס פליטות נטו בשנת 2050 ובכך הצטרפה לממשלות רבות ברחבי העולם. עסקים וארגונים המצטרפים ליוזמת שעת האפס של המשרד להגנת הסביבה, מתחייבים להפחית בהדרגה את פליטות גזי החממה שלהם ולעמוד ביעדי הפחתה כל חמש שנים עד להשגת איפוס נטו של הפליטות בשנת 2050.
על מנת לעמוד ביעדים שהוצבו, יכין כל ארגון תוכנית פעולה להפחתת פליטות ויפעל ליישומה; ידווח מידי שנה על מצאי הפליטות ויאמת את המצאי בשנות מפתח נבחרות. ארגונים המצטרפים ליוזמה זו יתקדמו בהדרגה למודל עסקי יעיל וחסכני הממזער את עלויות התפעול, מצמצם את החשיפה לסיכוני אקלים ומאפשר לנצל הזדמנויות רבות בשוק המקומי והגלובאלי הנמצא בעיצומו של מעבר לאפס פליטות.
יוזמת שעת האפס של המשרד מספקת תשתית מקצועית מותאמת וחדשנית המסייעת לעסקים לגבש ולקבוע יעדי הפחתה ואיפוס פליטות גזי חממה ולהטמיע שיטות דיווח ובקרה ארגונית.
ארגון המצטרף ליוזמה ייהנה מתועלות רבות, בין היתר: התייעלות בצריכת משאבים והפחתת עלויות כתוצאה משימוש בטכנולוגיות ובשיטות ייצור נקיות ויעילות יותר, הפחתת החשיפה לסיכונים הקשורים במשבר האקלים ועקב כך הגברת האטרקטיביות בגיוס הון, השגת יתרון תחרותי בעולם העובר לרכש דל פחמן, הפגנת מנהיגות אקלימית, אחריות תאגידית, ויצירת השפעה סביבתית וחברתית.
במסגרת היוזמה, יקדם המשרד להגנת הסביבה קהילה פעילה של מכלול הארגונים והעסקים שמובילים ופועלים לאיפוס פליטות ברמת העסק, הסקטור והמשק כולו. הקהילה תכלול הדרכות ומפגשי עמיתים המותאמים לצרכים הסקטוריאליים השונים וליצירת חיבורים ושיתופי פעולה, לימוד מעמיתים ועוד.
המנגנון גובש על ידי ד"ר גיל פרואקטור, מנהל אגף אנרגיה ושינוי אקלים של המשרד להגנת הסביבה, ד"ר נעמה ולד, מרכז בכירה אנרגיה ושינוי אקלים, עו"ד נטע גלאון מהלשכה המשפטית של המשרד, ורון קמרה ותמר שטרצר מחברת אקוטריידרס.
בנוסף ליוזמה זו, המשרד להגנת הסביבה ממשיך להפעיל את המערך הוולונטרי הקיים מאז 2010 לדיווח ורישום פליטות גזי חממה – https://did.li/SPDlC. בעוד שמערך הדיווח מתמקד בדיווח מצאי פליטות גזי החממה, מנגנון שעת האפס ממוקד בגיבוש וניהול אסטרטגיה ארגונית עסקית להפחתת הפליטות עד כדי איפוסן.