ממגילת העצמאות, הקמת צה"ל ועד ליוניקורנים שנשארים בישראל ועבודת הצוות שרק התחילה במטרה למצוא פתרונות ולהוביל להסכמות בדיונים בנושא הרפורמה המשפטית בכדי להחזיר לעם את אחדותו ולהשפיע על העתיד של כולנו.
עבודת צוות שכולה "כחול לבן",
במאי 1948 עמד להסתיים שלטון המנדט. מדינת ישראל עמדה לקום. לא היה ספק לאיש, שיש לנסח ולפרסם מסמך יסודי וחגיגי, שיגדיר את עקרונות המדינה החדשה. לדוד בן גוריון, ראש הממשלה המיועד, היה ברור שאין אדם אחד יכול לכתוב מסמך כה חשוב, הוא הטיל את המשימה על צוות מומחים. תחילה ניסחו משפטנים מהסוכנות היהודית מסמך משפטי, יבש ופורמלי. בן גוריון התנגד ודרש מסמך היסטורי-חגיגי. הטיוטה של המשפטנים הועברה למשה שרתוק-שרת, מנהל המחלקה המדינית בסוכנות, שהיה עתיד להתמנות לשר החוץ. שרת, שדיבר וכתב עברית מעולה, התייעץ עם מומחים להיסטוריה ולמשפט בינלאומי, וקיבל מידע מאוברי איבן– הלא הוא אבא אבן– נציג הסוכנות ליד האו"ם, בניו יורק, על החלטת האו"ם להקים את המדינה. שרת ניסח את המסמך בצורה דומה פחות או יותר למגילה של היום. כיוון שהיה גם משפטן, כתב שרת בראש כל פסקה "הואיל ו". המסמך המחודש הועבר לבן גוריון, שמחק את כל ה"הואיל ו". אחר כך חיווה הרב יהודה לייב מימון(שנבחר לשר הדתות) את דעתו על הצד הדתי של המסמך, ודרש להוסיף "אנו מכריזים על הקמת המדינה מתוך בטחון בקדוש ברוך הוא". נציג מפלגת מפ"ם החילונית אהרון ציזלינג התנגד. זאב שרף, שנבחר למזכיר הממשלה, והיה שותף לצוות, הציע את הפשרה שהתקבלה- "מתוך בטחון בצור ישראל". כך הובא הנוסח הסופי, שאפילו לא הספיקו לכתבו על קלף כמו ספר תורה, לישיבה בה' באייר, שבה קרא בן גוריון את מגילת העצמאות המכריזה על הקמת המדינה.
לאחר זמן קצר היה צריך להחליט על הקמת הצבא הישראלי. בן גוריון, שהיה גם שר הביטחון, חרד מאד מההתקפה של צבאות חמש מדינות ערב על הכוחות הצבאיים הקטנים של המדינה בת יומה. הוא הבין שרק עבודת צוות ואיחוד כוחות יתנו סיכוי לניצחון. כך הוקם צוות של מפקדי הכוחות הצבאיים: יעקב דורי שעמד בראש "ההגנה" וצבא ישראל; יגאל ידין שהיה סגנו של דורי, ומפקד הצבא בפועל כי דורי היה חולה; מפקד הפלמ"ח יגאל אלון; מפקד אצ"ל מנחם בגין; מפקד לח"י נתן ילין-מור. שותף נוסף ולא פורמלי בצוות המפקדים היה ראש הש"י איסר הראל. מיד לאחר שהמפקדים איחדו את כוחותיהם והקימו את צה"ל, הורה בן גוריון לפרק את הפלמ"ח, ולשלב את יחידות אצ"ל ולח"י בצבא לא כגופים עצמאיים, אלא כחלק מצה"ל. אפשר להניח שהצוות המשותף והקמת צה"ל הצילו את המדינה.
"ימים יגידו",
יש לא מעט דברים שההיסטוריה יכולה ללמד אותנו ועם "מבחן התוצאה" אי אפשר להתווכח, עבודת צוות טובה יוצרת מחויבות להשגת המטרה וכן אחד כלפי השני ומובילה להצלחה וזאת באמצעות סינרגיה, גיבוש, תיאום, התגברות על המחלוקות, שמירה על ערכים משותפים ועל רמת אמון גבוהה, קבלת דעות שונות וגילוי של סבלנות.
ועל זאת יכולים להעיד מנהלים בארגונים, בעסקים עצמאיים, בחברות הייטק שהופכות ליוניקורנים ופורצות כל תקרת זכוכית ומצליחות במקום שבו רבים אחרים נכשלים וניתן לקוות שישכילו להבין ולהפנים זאת בדיונים שנערכים בימים אלה בדרג המדיני בנושא הרפורמה המשפטית שהחלטות הרות גורל שיתקבלו שם עשויות להשפיע על העתיד של כולנו.
כותבת מאמר הדעה,
עו"ד שרון הר זהב
מפתחת מיזם פלטפורמת לימוד דיגיטלית ללימוד ניהול, פרקטיקה ארגונית ומיומנויות בעולם העבודה, שמועבר על ידי מנהלים בכירים במשק הישראלי.
מקבוצת אל הנכס.