אלי בויקיס, מנהל פעילות, דאסו סיסטמס ישראל
עיצוב וייצור חומרים חדשניים (Generative Materials Design), הוא אחד הכלים חשובים ביותר לקידום העשייה בתחום הקיימות. בעוד שקיימות לובשת פנים רבות בתחומים שונים, שני עקרונות ויעדים מרכזיים להשגת קיימות בכל תחום הם ניצול יעיל של משאבים – חומרים, זמן ואנרגיה, ומציאת פתרונות שישפיעו לטובה על העולם שלנו. קיימות דורשת המצאת מוצרים שלוקחים בחשבון את ההשפעות הסביבתיות שלהם במשך כל מחזור החיים שלהם – החל בבחירת מרכיבים ידידותיים לסביבה, המשך באמצעי בחינה וייצור מהירים ובטוחים, וכלה באפשרות לשימוש חוזר ו/או מחזור.
תהליך הפיתוח בעיצוב חומרים חדשניים הוא תהליך דומה לתהליכים שמוכרים בתחומי העבודה השונים שלנו. איסוף ומיון נתונים, הגדרת יעדים, הצעת פתרונות אפשריים, בדיקה ובחינה של כל אותם פתרונות, בחירת הפתרון הטוב ביותר האפשרי ולבסוף, ייצור.
בכל השלבים הללו, מלבד אלה שכרוכים בקבלת החלטות שיפוטיות, כגון זיהויי המידע הרלוונטי ביותר, קביעת יעדים, ובחירת הפתרון הטוב ביותר, יתרונות הביצוע של AI ולמידת מכונה (ML) על פני אלה של בני אדם הם ברורים. AI ו-ML יכולים לאסוף ולמיין כמויות עצומות של נתונים, ולהציע ולבדוק מספר רב של פתרונות אפשריים תוך פרק זמן זעום וללא כל עלות אמיתית עבור בניית אבות טיפוס ובדיקתם.
יתרה מכך, באמצעות פתרונות חדשניים וטכנולוגיות חכמות, כגון AI ו-ML, אנחנו מגיעים לרמות חקירה ודיוק שהם מעבר לכל יכולת אנושית. דוגמא אחת לכך היא חקר מבנים כימיים (cheminformatics) הכוללים לא פחות מ-1060 מולקולות! אותם האמצעים גם מאפשרים גישה של Multi-Objective Optimization המאפשרת התייחסות לכלל היעדים המגוונים של פרויקט נתון, את ההשפעות ההדדיות הכרוכות בהשגת יעדים סוטרים, והצגת מדרג ברור של התוצאות הצפויות של פתרונות שונים.
התרומה האנושית בתהליך מואצת ומעוצמת על ידי שימוש בפלטפורמות שיתופיות כוללניות, כמו פלטפורמת ה-3DEXPERIENCE של דאסו סיסטמס, המאפשרת למדענים ומהנדסים לעבוד יחד בצורה רציפה ובמקביל, כדי להפיק החלטות טובות יותר בפחות זמן. התוצאה – חומרים טובים יותר, צמצום בזבוז של חומרים, והפחתת זמן ביצוע – או במילה אחת: קיימות.