הגעתי ליפן בכדי לחקור את הדברים הקטנים, את הפרטים המשמעותיים שלא תמיד משתרעים בראשי הכתבות ובכותרות הברורות נכנסתי לעולם שבו פרטים קטנים יכולים ליצור את ההבדל הגדול בחווייה האנושית.
איילת אורון
יצאתי ליפן להכין כתבה טכנולוגית בתחום חיי היום יום , שמתי דגש על הנוחות והתקשורת היום יומית ביפן נתקלתי בעולם מופלא וייחודי מתוך רצון לחוות ולשתף את הקוראים בחוויותיי המרתקות, החלטתי לחקור את הטכנולוגיה המתקדמת שפורצת גם לתחומים כמו חדרי הלינה בתי השימוש הציבוריים ,מכונות שתיה ואוכל ועוד הפתעות רבות.
אך הטכנולוגיה ביפן היא לא רק בפרטים קטנים ברחובות. היא חודרת גם לתחומים האינטימיים
בתי השימוש הציבוריים וגם הפרטיים הם דוגמה לכיצד הטכנולוגיה משפרת את החיים ביפן. השירותים האלו הם לא רק מקום לנוחיות, אלא חוויה טכנולוגית משופרת.

חדר האמבטיה הביתי הוא מקבץ היכולת הטכנולוגית של יפן. חדר האמבטיה היפני המודרני הוא לא רק מרחב לניהול טקסים יומיים, והפך למובלעת של מותרות דיגיטליות. ניתן לייחס טרנספורמציה זו להמצאה החלוצית של ה- Washlet, מערכת אסלה משופרת מבחינה טכנולוגית שחוללה מהפכה בחוויית בתי השימוש לא רק ביפן אלא ברחבי העולם.
בראשית ה- Washlet ערך את הופעת הבכורה שלו בשנות השמונים, והיה ואוו חדש בטכנולוגיית השירותים זה לא היה רק שירותים רגילים, זו הייתה מערכת רב-פונקציונלית עם בידה משולבת, מחממת מושב, ולפעמים אפילו כללה הפעלת מוסיקה כדי להסוות צלילי אווירה.

Washlet הציעה סינתזה של נוחות והיגיינה, סימני ההיכר שהושרשו עמוק בתרבות היפנית. זה מחק את הצורך בהתערבות ידנית בניקוי לאחר השימוש, ומספק זרם אוטומטי של מים חמים לחוויה היגיינית חסרת תקדים.
אולם כאשר התקדמו התקדמות טכנולוגית, Washlet החל להתפתח, תוך שילוב טכנולוגיית חיישנים מתוחכמת וניתוח בזמן אמת.
קיימות גרסאות מודרניות עם חיישני אינפרא אדום בכדי לאתר נוכחותו של משתמש ולהרים אוטומטית את כיסוי המושב. אלגוריתמים מתקדמים עוקבים אחר דפוסי השימוש, מתאימים את לחץ המים והטמפרטורה בהתאם להעדפות אינדיבידואליות המאוחסנות בפרופילי משתמשים.
דגמים מסוימים אף כוללים תכונות ניטור בריאות, עריכת שתן והתרעה למשתמש על בעיות רפואיות פוטנציאליות באמצעות אפליקציה מחוברת.

הטכנולוגיה ביפן חודרת גם לתחומי התחבורה ציבורית. הרכבות המהירות ביפן הן לא רק מהירות, אלא גם חכמות. הן מופעלות באמצעות מערכת הרכבות המהירה של יפן, הידועה בשם השינקנסן, היא פלא של הנדסה, יעילות, נוחות, וטכנולוגיות
כמבקר, תוכלו לחוות לא רק תחבורה אלא שילוב של מודרניות המציעה חווית משתמש כוללת.
המוניטין של השינקנסן בגלל הדיוק בזמן מעורר השראה. העיכוב הממוצע נמדד בשניות, ולא בדקות, ומדגיש את הדגש של יפן על ניהול זמן.
מערכת הכרטיסים, עדכונים בזמן אמת, והשירותים ברכבת הם ידידותיים במיוחד למשתמש . האפשרויות בשפה האנגלית זמינות, מה שהופך את השימוש ברכבת לנוח עבור מטיילים בינלאומיים.
עם מהירויות של עד 320 קמ"ש , השינקנסן מקטינה את זמן הנסיעות החוצה מדינות באופן דרמטי. לדוגמה, טיול מטוקיו לאוסאקה שבדרך כלל היה לוקח שש שעות ברכב נחתך ל -2.5 שעות בלבד.
עיצוב הפנים של הרכבות מתעדף את נוחות הנוסעים. המושבים מרווחים, והרכבות נקיות ללא דופי. רכבות מסוימות אפילו מציעות שירותים כמו Wi-Fi בחינם, שקעי חשמל ושירותי אוכל משולבים.
לשינקנסן יש תיעוד בטיחות ללא דופי, עם אפס נוסעים הרוגים עקב תאונות דרכים מאז הקמתו בשנת 1964. זוהי עדות לתקני ההנדסה הקפדניים ולפרוטוקולי התפעול באחריות רשויות הרכבת.
הכסאות נוחים ברכבת מתכוונים לפי כיוון הנסיעה .. .(כן אפשר לסובב אותם ברגע ). בכל קרון מקום מיוחד למזוודות על מנת שלוא יפריעו לנוסעים

אוכל ושתיה
ברוב המסעדות ביפן, ניתן למצוא מסכי מגע חכמים בשפות שונות במקום תפריטי האוכל המסובכים. מדובר בפרט קטן, אך משנה משמעותית את ההבנה של מנת התפריט. המסכים מאפשרים ללקוחות להזמין מנות באופן אישי ולקבל חוויה מותאמת אישית ונעימה.
עם כל הטכנולוגיה הזו, החיים ביפן הם גם חוויה ברחובות עבור הכלבים. מקומות ציבוריים מתוכננים כך שבעלי הכלבים יכולים לטייל במקום מסויים, ולהשאיר את בעלי החיים בהשגחה . זה מאפשר לכל מי שמחזיק בחיית מחמד להנות מהפנאי בצורה נוחה ונעימה.
מתקני שתייה ואוכל אוטומטים
כשמדובר באוטומציה של תעשיית המזון והמשקאות, האומה מציעה קליידוסקופ של חידושים שלא רק מספקים לצרכים המקומיים אלא גם יש פוטנציאל לקבוע סטנדרטים גלובליים. מכונות אוכל ושתייה בכל פינה משמשות כמערכות אקולוגיות טכנולוגיות מיניאטוריות, ומציגות את יכולתה של יפן בשילוב רובוטיקה מתקדמת, AI וניתוח נתונים בחיי היומיום.
ממכונות אוטומטיות המציעות קפה משומר חם ועד ברים של סושי אוטומטיים וחנויות ראמן, יפן מחבקת אוטומציה של סוגי מזון שונים אשר יוצאים מהמכונה חמים טריים מגוונים ובכל שעות היום .

ברחובות ראשיים ניתן למצוא תחנות טעינה לטלפונים סלולריים שמספקות טעינה מהירה . זה מסייע לאנשים לשמור על סוללות מכשיריהם ולהיות תמיד מחוברים.
אך אם רוצים לדבר על טכנולוגיה מתקדמת, בין הסמטאות ברחובות ניתן למצוא מכשיר עם מברשות עם מים וסבון לניקוי הנעליים ולהסיר את הלכלוך מהם. זהו פרט קטן, אך משמעותי לאנשים שמבקרים ביפן ורוצים לשמור על נעליהם נקיות.
בתחום הלינה, הטכנולוגיה משפרת את החוויה. רוב המלונות ביפן מצוידים במסכי מגע, שלטים חכמים ומקררים חכמים המשדרגים את השהייה בהם. המסכים מאפשרים לציין את ההעדפות האישיות במלון, והמקררים מתאימים את טמפרטורת המשקאות לפי העדפות האורחים.
אבל הדבר המרשים ביותר הוא החדרים הקטנים ביפן. למרות גודלם הקטן, הם מצוידים בטכנולוגיה מתקדמת כמו מיטות חשמליות, בקרה חכמה לאורות ולטמפרטורה. הכל על מנת לספק למבקרים חוויה מותאמת אישית ומרגיעה, גם בחלל קטן כזה.
למעשה, ביפן, הגודל לא בהכרח משמעותי. החדרים הקטנים מתאימים את עצמם לצרכים האנושיים ומספקים את הטכנולוגיה המתקדמת גם בחללים קטנים,
חדרי עבודה זמינים באמצע הרחוב

אחת ההתרשמות המיידית ביותר היא הנגישות העצומה של חדרי עבודה אלה. הם ממוקמים אסטרטגית בסמוך למרכזים פופולריים או אפילו לאזורי מגורים, הם מספקים אלטרנטיבות מהירות למשרדים מסורתיים או לבתי קפה צפופים.
באופן מפתיע, למרות היותם באמצע הרחוב, רבות מהיחידות הללו מבודדות היטב כדי לספק סביבת עבודה שקטה וממוקדת. זוהי דוגמא נהדרת לאופן שבו עיצוב מהורהר יכול להתגבר על אתגרים בלתי עבירים לכאורה.
הבנתי כי הטכנולוגיה מתמקדת גם בפרטים הקטנים ברחובות. כמו כפתורי המעבר ברחוב שמסייעים בחציית הכביש או מברשות הניעור בכניסה לחנויות או בתי מלון עבור מטריות רטובות מהגשם ,לאחר הניעור של המטריה ממתינה לך שקית מיוחדת שלא תירטב הרצפה ובאמת גם בגשם חזק כל השטחים והרצפות בחנויות והמלונות יבשים מבפנים.
זהו אומנם פרט קטן אך חשוב המשרה תחושה של התחשבות ונוחות לציבור
חנות בגדים עם קופות חכמות משתלבות היטב בתרבות היפנית של חיבוק הטכנולוגיה בכדי לייעל את יותר את החיים.
הרושם המיידי הוא הנוחות העצומה. כבר לא צריך לעמוד בתור ארוך; התהליך כולו מזורז, ומאפשר חווית קנייה מהנה.
שילוב RFID ו- IoT: חנויות אלה משתמשות לעתים קרובות בשבבי זיהוי תדר רדיו (RFID) המוטמעים בתגי ביגוד בכדי לזהות במדויק פריטים. הרמה הגבוהה הזו של אינטגרציה טכנולוגית בעלת השפעה.

דיוק המערכת בזיהוי הבגדים והמחירים שלהם בהתאמה הוא מדהים. זה ממזער שגיאות, ומבטיח שאתה מחויב בדיוק עבור מה שאספת.
מאחורי הקלעים מערכות חכמות אוספות נתונים יקרי ערך על העדפות לקוחות והרגלי קניות, אשר ניתן להשתמש בהם לניהול מלאי ושיווק ממוקד, ומציגים שימוש מבריק בנתונים בקמעונאות.
הרעיון כל כך חדשני שהוא מעלה את השאלה: כמה זמן עד שנראה זאת ברחבי העולם? המודל מציע הצצה לעתיד הקמעונאות, שילוב טכנולוגיה, מדעי נתונים וחוויית משתמש לחבילה אחת.
לאורך חוויית המסע, הבנתי כי ביפן, הטכנולוגיה המתקדמת חודרת לכל פרטי החיים והחוויה האנושית. השילוב בין הפרטים הקטנים והטכנולוגיה המתקדמת משפר את איכות החיים ויוצר חוויה מיוחדת. יפן ידועה גם בכלליות ובחופש הטכנולוגי שבה, ובעשורים האחרונים הם פורצים לשמיים בהתנהלות הטכנולוגית.