ניקוי חול הינה טכנולוגיה מוכרת וותיקה אשר עושים בה שימוש בענפי תעשייה רבים. אמנם, ישנם מקרים בהם יהיה נכון להשתמש דווקא בטכנולוגית ניקוי חול בשיטת ההתזה הרטובה, על פני מקבילתה היבשה.
השם המקובל בתעשייה לטכנולוגית ניקוי חול יכול אולי להטעות, מכיוון שלא תמיד המטרה היא ניקוי, וחומר ההתזה איתו משתמשים אינו חול. לניקוי חול ישנם שימושים רבים בתעשייה, כגון : השגת הומוגניות לפני השטח, הסרת סימני עיבוד, הסרת חלודה, חספוס פני שטח לפני צביעה/ציפוי ועוד. ישנם חומרים אברסיבים (שוחקים) רבים איתם ניתן להתיז בניקוי חול, והם נבחרים בקפידה לפי המטרה אותה רוצים להשיג. מבין החומרים האברזיביים להתזה ניתן למנות: אלומיניום אוקסיד חום, אלומיניום אוקסיד לבן, גרגירי זכוכית להתזה, כדורי פלדה להתזה, גרגרי פלדה להתזה, כדורי פלסטיק להתזה ועוד.
קיימות שתי שיטות ניקוי חול בהתזה שונות, אחת רטובה והשנייה יבשה. שיטת ניקוי חול בהתזה יבשה היא השיטה הנפוצה יותר, והיא אכן שיטה מצוינת שניתן להשיג באמצעותה תוצאות מעולות. אמנם, לשיטת ניקוי חול בהתזה רטובה ישנה יתרונות רבים על מקבילתה היבשה. חברת VAPORMATT האנגלית היא ממציאת הפטנט של ניקוי החול בשיטה הרטובה, ומיוצגת בישראל ע"י חברת טמקס, בעלת נסיון של מעל 40 שנה בתהליכי ניקוי בהתזה וטיפולי שטח של חלקים.

להלן יתרונותיה של ניקוי חול בהתזה רטובה, לעומת ניקוי חול בהתזה יבשה:
1. ניקוי חול בשיטת ההתזה הרטובה חוסך זמן בייצור
בטכנולוגיות הייצור השונות, לא פעם החלקים שמנוניים ורטובים. בכדי להכניס חלקים כאלה לתוך מכונת ניקוי חול בשיטה היבשה, צריך לנקות ולייבש אותם לפני כן, כדי שלא יגרמו לסתימה של הצנרת במכונה ולהתגבשות חומר ההתזה. לעומת זאת, בשיטת ההתזה הרטובה ניתן לאחד את תהליכי הניקוי וההתזה לכדי תהליך אחד, וכמו כן אין צורך לחכות לייבוש החלקים. הדבר מתאפשר הודות לאפשרות להכנסת חלקים לא יבשים ושמנוניים למכונת ניקוי חול בשיטה הרטובה.
דבר נוסף העוזר להורדת השמן בזמן ההתזה הרטובה הוא האופציה לחמם את המים בזמן התהליך אשר מסייע לניקוי החלק.
2. ניקוי חול בשיטה הרטובה מאפשרת טיפול בחלקים רגישים עדינים
פעולת הניקוי בשיטת ההתזה הרטובה עדינה יותר מזו של ההתזה היבשה. ראשית, מופחת הסיכון לפגיעה בקצוות עדינים של החלק. ושנית, לא מתקבלים רדיוסים מוגזמים והורדת חומר גסה.
3. בשיטת ניקוי חול בהתזה רטובה מתקבל שטח פנים חלק יותר
המדיה האברסיבית בניקוי חול התזה רטובה "מחליקה" על פני השטח של החלק, בניגוד לפעולת השוט בלסטינג של שיטת ניקוי החול היבשה. כותצאה מכך, שטח הפנים של חלקים שעברו ניקוי חול בהתזה רטובה יהיה חלק יותר ותתקבל טקסטורה מאין סאטן. ניתן לראות בתמונות להלן המחשה להבדל בין שתי השיטות:


להלן דוגמא לחלק נירוסטה שעבר ניקוי חול רטוב בחלקו העליון:

4. בניקוי חול בשיטת ההתזה הרטובה ניתן להוסיף תוסף למניעת חלודה
הודות לעבודה עם המים, ההתזה הרטובה מאפשרת הוספת חומרים נוספים לתהליך. אחד מהחומרים הללו הינו תוסף למניעת חלודה, אשר מעניק הגנה לחלקים מפני חלודה ומאפשר תקופת אחסון ממושכת.
5. בניקוי חול בשיטת ההתזה הרטובה אין אבק בתהליך.
ההתזה היבשה מייצרת כמות ניכרת של אבק בחלל העבודה ומחוצה לו, דבר המתבטל כאשר עובדים בשיטת ההתזה הרטובה, ובכך שומרים על סביבה נקייה.
לסיכום, לשיטת ניקוי חול בשיטת ההתזה הרטובה ישנם יתרונות רבים על זו היבשה, אך ישנם מקרים בהם היא לא תתאים, והשיטה היבשה תהיה העדיפה מבין השתיים. לכן, כאשר עומדים בפני בחירת טכנולוגיית התזה, יש להיוועץ בגורם מקצועי עם נסיון מוכח של שנים, אשר יש לו היכרות עם תהליכי גימור בהתזה ויכול לעזור לכם בבחירה הנכונה. חברת טמקס מייצגת את חברת VAPORMATT אנגליה, אשר מתמחה במכונות ניקוי חול בהתזה רטובה, עם דגמים רבים, קטנים וגדולים, ידניים ואוטומטיים, אשר מותאמים לפי צרכי הלקוח ודרישותיו.