יו"ר ועדת הכלכלה מרגי: ועדת הכלכלה דורשת שלא לסגור שום סניף של מעוף, עד שלא מייצרים לו אלטרנטיבה ראויה
מנהל הסוכנות לסיוע לעסקים קטנים ובינוניים, רן קיוויתי: מקדמים תכנית למינוף תקציב של 60 מיליון שקל לסיוע לעסקים; במענה לחשש של ח"כ אימן חטיב יאסין מסגירת סניפי מעוף ביישובים ערבים – אמר קיוויתי: אין החלטה על סגירת סניפים בחברה הערבית
ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ יעקב מרגי, התכנסה היום לדיון שבחן את פעולות הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים במשרד הכלכלה לסיוע לעסקים הקטנים והבינוניים. היו"ר מרגי, שיזם את הדיון, אמר כי עסקים קטנים ובינוניים שצריכים סיוע בשגרה, בעת משבר הקורונה צריכים על אחת כמה וכמה את הסיוע של הסוכנות.
ח"כ אימאן חטיב יאסין, שביקשה לדון בכוונת משרד הכלכלה והתעשייה לסגור מרכזי מעוף בחברה הערבית, אמרה כי ניצול תקציבי הסיוע לחברה הערבית, מתוקף החלטת הממשלה 922, עומד על 40% בלבד וצריך לדאוג שהתקציב ינוצל והתוכנית תימשך.
מנהל הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים, רן קיוויתי, סקר בפני הוועדה את פעילות הסוכנות, ואמר כי היא מנצלת את מלא התקציב שלה בסיוע לעסקים. הוא הוסיף כי לנוכח הקורונה מצב רוב העסקים הקטנים לא טוב, וכי הסוכנות מקדמת תכנית למינוף של 60 מיליון שקל של המדינה לסיוע. "כל גוף שיש לו רעיון לסייע לעסקים יבוא יגיד לנו מה הוא הולך לעשות, ואנחנו נשתתף במימון. אם 60 מיליון השקלים לא יספיקו נבקש כסף נוסף מאגף התקציבים", אמר. עוד הוא ציין כי הסוכנות מסייעת לעסקים להתאים עצמם לעבודה בקורונה, בסכום של 50% מהשקעתם ועד 5,000 שקלים.
באשר לסיוע לעסקים בחברה הערבית אמר קיוותי כי כל התקציב מתוקף החלטת הממשלה 922 נוצל, והסוכנות מחכה להחלטה הבאה 923. הוא אף ציין כי הסוכנות מעודדת סיוע לעסקים במגזר הערבי ומפעילה מרכזים בירכא, נצרת, ירושלים וטייבה. לדבריו, 21% מלקוחות המעוף יכולים להיות רק מהחברה הערבית. לדבריו, אין החלטה על סגירת סניפי מעוף בחברה הערבית.
ח"כ אנטאנס שחאדה אמר כי צריך לעודד את ההייטק בחברה הערבית ולעודד נשים ליזמות ופתיחת עסקים. לדבריו, במגזר יש בעיה של נגישות להון ולשווקים בינלאומיים. ח"כ אסנת הילה מארק אמרה כי יש מקום לשיתוף פעולה עם יו"ר מרכז השלטון המקומי, חיים ביבס. ח"כ יבגני סובה אמר כי עסקים רבים נקלעו לקשיים משפטיים, וצריך לסייע להם גם בכך.
מנהל תחום תשתיות ופיתוח עירוני במרכז השלטון המקומי, עמיחי דרורי, טען ליחס מפלה בין עסקים שעובדים עם הממשלה לעומת עסקים שעובדים עם הרשויות המקומיות, בכל הנוגע לאכיפת חוק מוסר תשלומים. לטענתו, החשב הכללי באוצר הורה במרץ למשרדי הממשלה לשלם באופן כמעט מידי לספקים, בעוד שהוא אינו מעביר כסף לרשויות מקומיות שצריכות לשלם לספקים. לדבריו, מדוברים בסכומים של מיליארדי שקלים, שהרשויות לא יכולות לשלם לעסקים קטנים ובינוניים וקיימת התעלמות מופגנת מצד החשב הכללי.
סמנכ"ל פורום חברות שילוט החוצות בישראל, גולן גבאי, אמר כי החברות משלמות לרשויות המקומיות מעל 400 מיליון שקל בשנה ומתחזקות תחנות אוטובוס ושלטי הכוונה, אך מאז סגר הקורונה כולן בחל"ת והמפרסמים הדירו רגליים משלטי חוצות. הוא הסביר כי התוצאה לכך היא שהרשויות יצטרכו להיפרד מאותם 400 מיליון שקל, ומי שישלמו זו המדינה או הציבור.
נציג האוצר, גל ברנס, אמר כי המשרד לשוויון חברתי מקדם את הסיוע לעסקים קטנים ובינוניים בחברה הערבית, וצריך לחשוב על הדרך האפקטיביות ביותר לעשות זאת. היו"ר מרגי אמר בתגובה כי ועדת הכלכלה דורשת שלא לסגור שום סניף של מעוף, עד שלא מייצרים לו אלטרנטיבה ראויה.
היו"ר מרגי סיכם והודה לקיוויתי על הסקירה. הוא הוסיף כי הוועדה קוראת למשרד לשוויון חברתי ולמשרד האוצר לקדם את אישור החלטת הממשלה מספר 923, שנועדה להאריך את התוכנית הלאומית לסיוע כלכלי למגזר הערבי. עוד הוסיף היו"ר מרגי, כי "הוועדה רואה בחיוב את כוונת המשרד לשוויון חברתי לפתוח מרכזי סיוע נוספים ביישובים הערבים, שיתמקדו בסיוע לפיתוח עסקים מענף הטכנולוגיה. כמו כן קוראת הוועדה לחשב הכללי באוצר להנחות את משרדי הממשלה לעמוד בחוק מוסר התשלומים, ולהעביר לרשויות המקומיות את חלקם בתשלומים לעסקים קטנים ובינוניים. הוועדה מבקשת שלא לסגור אף סניף של מעוף ללא חלופה ראויה ודורשת משרי הכלכלה והאוצר להגיש את התקנות מתוקף חוק מוסר התשלומים, שנועדו להסדיר תנאי תשלום לעבודות בנאיות".