קריסת הסיליקון ואלי בנק שהחזיקו בהון של חלק מחברות הסטארט אפים וחברות הטכנולוגיה, עליית הריבית, הדיבורים על מיתון, לצד פיטורין בחלק מהחברות החזירו שוב לתודעת הציבור את חשיבות פיתוח המיומנויות הנדרשות בעולם העבודה ובראשיתן הסתגלות לשינויים, ניהול משברים ומנהיגות בעתות משבר.
צפה לטוב יותר והתכונן לגרוע,
לאבד את העשתונות בטוח לא יעזור,
משחר הימים, מה אפשר ללמוד על ניהול משברים מאישיים מפורסמים ומנהיגים דגולים בהיסטוריה?
מרצה במיזם הדיגיטלי ללימוד ניהול, פרקטיקה ארגונית ומיומנויות ממנהלים בכירים במשק מספר: "שביוני 1940. בריטניה נכנסת פתאום למשבר הגדול בתולדותיה: צבא גרמניה כובש תוך ששה שבועות את צרפת, בניגוד לכל תחזית קודמת. הגרמנים נמצאים על תעלת למנש, 32 ק"מ בלבד מחוף בריטניה, עם צי חזק וחיל האוויר המוביל בעולם. הם מאיימים בגלוי לפלוש ולכבוש את בריטניה. ואכן בממשלת לונדון נשמעים קולות בנוסח: הבה ננהל עם הגרמנים מו"מ, ניתן להם מושבות ושטחים ונכרות איתם הסכם שלום.
האיש שהציל את המצב הוא וינסטון צ'רצ'יל, שחודשיים לפני כן נבחר לראש ממשלת בריטניה. פרוטוקולים שפורסמו בשנים האחרונות מגלים מה אירע: בקבינט המלחמה בן 5 חברים היו 2 ואולי שלושה בעד ניהול משא ומתן עם הגרמנים. צ'רצ'יל היה כמעט היחיד שקבע: אין מו"מ נמשיך במלחמה. השחקן ששיחק את דמותו אמר באחד הסרטים שנעשו עליו "שאין לנהל משא ומתן עם טיגריס, שהראש שלך בתוך הפה שלו". הוא לא נרתע מדו"חות שהצביעו על חולשת הצבא הבריטי. הרטוריקה שלו, התקיפות, נימוקיו העניינים, שכנעו את הקבינט להחליט ברוב של 3 נגד 2 להמשיך במלחמה. שני הנותרים גילו אחריות, לא פרסמו על התנגדותם והצטרפו לרוב הלוחמני.
צ'רצ'יל גילה מנהיגות גם לאחר מכן, הגרמנים הפציצו את לונדון וערים אחרות וגרמו נזק רב. צ'רצ'יל המשיך במדיניות של "ממשיכים להילחם ללא משא ומתן". הוא תגבר את חיל האוויר, את ההגנה האווירית, הורה לבנות מקלטים, הפך את הרכבת בתחתית למקלט לילה ל-700 אלף איש, פנה לממשלת ארה"ב לקבל סיוע צבאי ומדיני ועוד ועוד.
כמו מנהיגים אחרים: גילה דוגמא אישית, לאחר ההפצצות בלילה יצא לרחובות שנפגעו, צעד באומץ, הניף בידו את סימן ה "וי" המפורסם. תקצר היריעה לספר על מנהיגותו.
לקחים עיקריים: יש לבחור מנהיג שיגלה תקיפות, לא יירתע מקשיים אלא יתמודד איתם, ינהיג את חבריו לקבל את דעתו, וכל את זאת תוך כדי קבלת נתונים צבאיים מעודכנים. עליו לצאת לחזית, במקרה זה הרחוב. כל שנות המלחמה הפליג או טס צ'רצ'יל לכל חזית, לעתים ממש מול אש האויב. המנהיג צריך לקבל החלטות חמורות ולא שגרתיות כגון הטלת צנזורה- לראשונה בתולדות בריטניה. כדי למנוע מידע מהאויב על המנהיג להתרכז בנושא העיקרי, ונושאים אחרים, כגון קיצוב וצנע, יטיל על מנהלים מוכשרים אחרים. בכלל, עליו לבנות סביבו קבוצת עוזרים מוכשרים ומהימנים. מותר לו מפעם לפעם למנוע פרסום ידיעות על מפלות, כדי לא לפגוע במורל.
כותבת מאמר הדעה,
עו"ד שרון הר זהב,
מפתחת מיזם פלטפורמת לימוד דיגיטלית בתחום התעסוקה והעסקים ללימוד ניהול, פרקטיקה ארגונית ומיומנויות בעולם העבודה, שמועבר על ידי מנהלים בכירים במשק הישראלי
מקבוצת אל הנכס
לשון זכר כמוה כלשון נקבה